ארטריטיס (דלקת מפרקים שגרונית) – הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבים
ארטריטיס או בעברית דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה כרונית אוטואימונית. זאת אומרת שהמחלה מתרחשת בגלל הרס המפרקים על ידי מערכת החיסון. ארטריטיס היא דלקת המפרקים השכיחה פחות בקרב האוכלוסיה. המחלה שכיחה בעיקר בנשים צעירות (35–50) ועלולה לגרום לסיבוכים בריאותיים קשים ועד לנכות ממש.
ארטריטיס היא מחלה אוטו-אימונית ראומטית הפוגעת במפרקים ומתאפיינת בכאב מפושט, נפיחות ונוקשות בתנועת המפרק. דלקת היא תהליך טבעי שבעזרתו הגוף מתגונן כנגד פגיעה או מתקפה של וירוסים או בקטריות. במקרים של ארטריטיס, הדלקת הופכת להיות הרסנית לרקמות ולסחוסים במפרקים הפגועים, ולגרום להופעה כרונית של נפיחות, כאב ונוקשות.
גורמי סיכון לארטריטיס
יש כמה גורמי סיכון, אשר עלולים לגרום להתפרצות המחלה, כגון:
- גנטיקה ותורשה
- זיהומים ודלקות לאו דווקא בפרקים
- עישון סיגריות
- השפעות סביבתיות שונות.
לרוב המחלה מתחילה במפרקים וכעבור זמן היא מתפשטת לרקמות הקרובות. כמו: עור, רוק, קרומי הלב והריאות, שרירים.
ארטריטיס ניוונית – אוסטיאוארטריטיס
דלקת מפרקים זו פוגעת בסחוסים ובקצות העצמות במפרקים המעורבים. ייעוד הסחוס הוא לסכך את החיבורים בין העצמות במפרקים. הפגיעה בסחוס גורמת להצרתו והפחתתו, כך שתנועת המפרק הופכת לקשה וכואבת. אוסטיאוארטריטיס פוגעת בעיקר בבני 65 ומעלה כאשר הפגיעות הקשות הן בעיקר בברכיים ובמפרקי הירך. פגיעות אלו מקשות על פעולות בסיסיות וחיוניות ולפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי. לעיתים הפגיעה מגיע עד למוגבלות ביכולת לעמוד, ללכת, לטפס במדרגות.
האם ארטריטיס היא בעיה הניתנת לטיפול וריפוי?
התשובה היא בהחלט כן. אם כי נזקים שנגרמו לפרקים במהלך המחלה אינם ניתנים לריפוי ושיקום. על כן ישנה חשיבות רבה לזהות את המחלה בשלבים המוקדמים שלה, ולהאט את התקדמותה ואף לעצור אותה. ארטריטיס פוגעת בכחצי עד 1% מכלל האוכלוסייה, בעיקר בגילאים שבין 35 עד 50. אם כי היא יכולה להופיע בכל גיל. במסגרת המחלה, נוצרת דלקת בפרקים שונים, דלקת שהולכת ומחמירה. בסופו של דבר יכולה להוביל הדלקת לעיוות של הפרקים.
מגוון צורות טיפול
את מהלך המחלה אפשר להאט או לעצור באמצעות שינוי באורח החיים, שינוי תזונה, יישום של תרופות ייעודיות, ביצוע ניתוח כירורגי כאשר נדרש וכן באמצעות טיפולים שאינם תרופתיים במהותם. כיום ישנו מכלול שלם של פעולות שניתן לבצע על מנת להאט או לעצור את התקדמות המחלה, אך כאמור, פעולות אלה נועדו לטפל בגורמי המחלה, ואינן יכולות להוביל להחזרת מפרקים שנפגעו אל קדמותם. מפרק שנפגע כתוצאה ממחלת ארטריטיס הוא מפרק אבוד, והדרך היחידה להחזיר אותו לקדמותו היא באמצעות ניתוח, בהנחה שניתן לעשות זאת טכנית.
זיהוי המחלה בשלבים הראשונים שלה
תחילת הופעתה של ארטריטיס בגוף באה לידי ביטוי בתסמינים כלליים למדי, שלא ניתן על פיהם לזהות את התפתחות המחלה. תסמינים אלה כוללים עייפות, חולשה כללית, חום ותחושה כללית לא טובה. עם הזמן, תסמינים אלה הולכים ומחמירים ובהחלט יכולים להגיע לרמה כזאת שתוביל אתכם אל רופא המשפחה לבדיקת הגורמים להם. בהמשך הדרך, התסמינים עוברים להיות קצת יותר ברורים וייעודיים ובאים לידי ביטוי בצורת נוקשות של המפרקים לפרקי זמן קצרים, כאבים במפרקים ובשרירים הסמוכים וכדומה.
לוקחים בחשבון את אלמנט התורשה
אחד מהגורמים המרכזיים של המחלה היא התורשה, ולכן אם ישנם מקרים דומים במשפחה, אם הוריכם או קרובי משפחה שלכם סובלים או סבלו מבעיות פרקים קשות, אתם בהחלט רוצים לקחת את זה בחשבון ולהגיע לאבחון כבר עם הופעת התסמינים הראשונים, ולבטח לציין את החשש שלכם שמדובר בפרקים בפני הרופא.
טיפול בארטריטיס
זיהוי מוקדם יאפשר הענקת טיפול מתאים שימנע את התפתחות המחלה. הטיפול מתמקד בהפחתת הכאב (תרופות משככות כאבים) הפחתת התהליך הדלקתי (במקרים רבים – תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות), סטרואידים, תרופות אנטי ראומטיות. כמו כן, טיפולים שיעסקו בשיפור טווחי התנועה של המפרקים כמו פיזיותרפיה, כירופרקטיקה וריפוי בעיסוק. ישנם מצבים המחייבים ביצוע ניתוח להחלפת המפרקים הפגועים.
הלייזר הרך הוכח קלינית כמסייע בהתמודדות עם דלקת מפרקים שגרונית. איך זה פועל? בי קיור לייזר חודר לעומק הרקמות מסייע בהפחתת כאבים ודלקות, תוך המרצת מנגנון ההחלמה הטבעי של הגוף ומסייע בפתרון מקור הבעיה – הדלקת.
המכשיר גורם לשחרור אנדורפינים המשככים כאב, מעודד ייצור אנזימים הלוחמים בדלקות, ממריץ את מחזור הדם באזור הפגוע ומרחיב את צינורות הלימפה ומוביל לניקוז נוזלים טוב יותר ולהורדת נפיחויות ובצקות.