האם תזונה יכולה לסייע להתמודד ולשפר תסמינים של פיברומיאלגיה?
פיברומיאלגיה היא תסמונת הגורמת לעייפות רבה ולכאבי גב תחתון, גב עליון, רגליים וזרועות. האם שינוי תזונה עוזר? כל הפרטים בכתבה
פיברומיאלגיה היא תסמונת הגורמת לעייפות רבה ולכאבים בכל חלקי הגוף – כמו כאבי גב תחתון, גב עליון, רגליים וזרועות
אין תרופה ידועה לפיברומיאלגיה, אבל יש כמה טיפולים כמו לייזר רך וכן שינויים באורח החיים כמו שינויי תזונה שיכולים להשפיע משמעותית על התקפי פיברומיאלגיה ואף להפחית אותם לחלוטין.
אם אתם סובלים מפיברומיאלגיה, לצד טיפולים כמו לייזר רך, מדיטציות ואימונים, מומלץ לנסות לשנות את התזונה לתזונה נכונה יותר שיכולה להפחית משמעותית כאבי גב תחתון וכאבים אחרים. הכתבה הבאה תתן לכם כמה טיפים חשובים בנושא.
האם שינוי התזונה יכול לסייע להקטין תסמיני פיברומיאלגיה או להחמיר אותם?
באופן כללי, שינוי תזונה הוא לא חלק מהטיפול הסטנדרטי לכאבי גב תחתון הנובעים מפיברומיאלגיה. ובכל זאת, חלק מהמזונות התגלו ככאלו היכולים לסייע להתמודד עם התסמינים, בעוד אחרים יכולים להחמיר.
למשל, יש הוכחה שתזונה נוגדת דלקות מסייעת לאנשים עם כאב כרוני, וכן גם תזונה צמחונית וטבעונית עשויה לעזור להתמודד עם תסמינים של פיברומיאלגיה, שכן מזונות מהטבע מכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון.
בנוסף, פיברומיאלגיה מקושרת לא פעם לעייפות. תזונה נכונה יותר יכולה להביא לאנרגיה גבוהה יותר בגוף וכך לעזור לכם להתמודד ולשפר את תסמיני העייפות הנובעים מפיברומיאלגיה. לעומת זאת, אם תמשיכו בתזונה כבדה, העייפות עלולה להתגבר.
כמו כן, הרבה פעמים אנשים עם פיברומיאלגיה סובלים גם ממשקל עודף; יכול להיות שהמשקל העודף משפיע גם כן על ההתקפים, שכן ישנו עומס על הגוף. לכן, תזונה נכונה יכולה להשפיע גם על ירידה במשקל.
מהי תזונה נכונה לפיברומיאלגיה?
ישנם כמה עקרונות לתזונה נכונה שיכולה לסייע לכאבי גב תחתון וכאבי פיברומיאלגיה:
- ירקות ופירות – לאכול מדי יום כ8-9 מנות של פירות או ירקות בכל הצבעים. כך תוכלו להיות בטוחים שאתם מקבלים את כל הרכיבים התזונתיים החשובים.
- חיטה מלאה: העדיפו חיטה מלאה על קמח לבן – למשל קינואה, אורז חום, שיפון וכוסמין המספקים ויטמינים, חלבונים וסיבים.
- עשבי תיבול: עשבי תיבול ותבלינים כמו כורכום, קינמון ועלי דפנה מכילים כמות גבוהה של נוגדי חמצון.
מזונות מהם כדאי להימנע
לצד המזונות המיטיבים עם פיברומיאלגיה, יש כמה מזונות שכדאי להימנע מהם שכן הם יכולים להחמיר את התסמינים. בין המזונות האלו:
- מוצרי בשר וחלב – מוצרי בשר וחלב יכולים להשפיע על התקפי פיברומיאלגיה שכן הם מכילים שומנים רבים. לאנשים עם פיברומיאלגיה מומלץ לעבור לתזונה צמחונית או להפחית במוצרי החלב והבשר האדום שהם צורכים.
- תוספי טעם וריח – תוספים למזון (כמו מונוסודיום גלוטמט וממתיקים מלאכותיים) יכולים גם כן להחמיר חלק מהסימפטומים ולכן מומלץ להימנע מהם לחלוטין.
- גלוטן – לפי מחקרים אחרונים, גלוטן יכול גם כן להחמיר התקפים של פיברומיאלגיה וכאבי גב תחתון. אנשים שנמנעו מגלוטן חוו ירידה משמעותית בהתקפים שלהם.
כמו כן, הרבה פעמים לאנשים עם פיברומיאלגיה יש אלרגיה מסוימת שהם לא מודעים אליה שיכולה גם כן להחמיר את הכאבים. מומלץ לבצע בדיקת אלרגיה וכן לבדוק האם יש מאכלים מסוימים שאתם אוכלים ויכולים להיות מקושרים להתקפים. במידה ומצאתם מאכל כזה, הורידו אותו מהתפריט שלכם.