כאבי ברכיים – דלקת בברך

כאבי ברכיים הם מהכאבים הנפוצים ביותר הן בקרב צעירים העוסקים בספורט אינטנסיבי והן בקרב מבוגרים.
כאבי הברכיים מסבים סבל וקושי תפקודי, ובמקרים רבים הכאבים נמשכים שנים ארוכות. בשל האופי הכרוני של כאבי הברכיים, מטופלים רבים מנסים במהלך השנים מגוון רחב של פתרונות, אך רוב הפתרונות ממוצים בסופו של דבר בשל יעילות מוגבלת או מוגבלים בזמן, עקב החשש מתופעות לוואי.
במקרים שבהם המטופל כבר אינו מסוגל לבצע פעולות יומיומיות כמו הליכה, עולה האופציה הניתוחית שעשויה לעזור אך כרוכה בהחלמה ארוכה.
יעילות מכשיר בי-קיור לייזר בטיפול בכאבים בברכיים הנה גבוהה והוכיחה את עצמה אצל אלפי מטופלים, אשר לראשונה מזה שנים רבות, חשים הקלה בכאבים שכל כך ייסרו אותם והגבילו את תפקודם היומיומי.
הברך היא אחד המפרקים הגדולים והמורכבים ביותר בגוף. הברך מחברת בין עצם הירך לעצם השוק (השוקה), וכן את השוקית – העצם הקטנה יותר שממוקמת לצד השוקה ואת פיקת הברך.
מערכת של גידים ורצועות מחברות את השרירים לעצמות ומספקת את היציבות הנדרשת לביצוע הפעולות המורכבות אשר עליהן הברך אחראית – תנועה קדימה ואחורה עם פיתול לצדדים, אגב נשיאת רוב משקל האדם.
סוגי כאבי ברכיים נפוצים:
הסוגים הנפוצים לכאבים באיזורים אלה:
דלקת בברך
קרע ברצועות
ארטריטיס
פגיעה במיניסקוס
דלקת בגיד הפיקה
אוסטיאוארטריטיס
ודלקת מפרקים שגרונית
מהם הגורמים המרכזיים לכאבי ברכיים?
כאבי ברכיים יכולים להיות אקוטיים – כתוצאה מחבלה או פציעה, לנבוע ממצב רפואי או מבני או כרוניים – נובעים משחיקה וניוון המאפיינים את הגיל המבוגר.
כאבי ברכיים אקוטיים כתוצאה מחבלה או טראומה
כאבים אלו שכיחים בעיקר בקרב ספורטאים חובבים או מקצועיים, ונובעים מעומס היתר המוטל על הגוף במהלך אימונים אינטנסיביים.
- נקע או קרע ברצועה – ארבע רצועות מחברות את עצם הירך לשוק. הרצועה הצידית החיצונית והרצועה הצידית הפנימית (LCL/MCL) הרצועה הצולבת הקדמית והרצועה הצולבת האחורית.
- נקע או קרע ברצועות אלו מתרחשים לרוב כתוצאה מעצירות פתאומיות או תנועות חדות וסיבוביות, המאפיינות למשל את הסקי והכדורסל.
- נקע או קרע במיניסקוס – המיניסקוס משמש כ”בולם זעזועים” בחלק המחבר בין עצם הירך והשוק לבין הברך משני צדדיה. פיתול חד של הברך או בלאי מצטבר יכולים לגרום לחבלה ברקמת הסחוס הגורמת לכאבים.
כאבי ברכיים כתוצאה ממצב מבני או רפואי - ארטריטיס / ארטרוזיס – תהליך ניווני המתרחש כתוצאה מדלקת כרונית הפוגעת בסחוס המפרקי וגורמת לניוונו.
הדלקת גורמת לקישיון, נפיחות וכאב כרוני שמתגברים כתוצאה ממאמץ והיא מושפעת ומתגברת בשינויי מזג אויר. ארטריטיס בברכיים עשוי לגרום לכאבים עזים עד כדי קושי ממשי בתפקוד יומיומי – עמידה, הליכה ועלייה במדרגות.
- דלקת מפרקים שגרונית – דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה אוטו-אימונית, אשר פוגעת במפרקים וגורמת להריסתם. גורם המחלה אינו ידוע, אך התסמינים שלה הם כאבים רב מפרקיים וסימטרים (מופיעים בשני מפרקים מקבילים – שתי הברכיים, שני הקרסוליים), נפיחות, עייפות, חום
כאבים כרוניים כתוצאה מפציעות ספורט או משחיקה וניוון של הגיל המבוגר
- דלקת בגיד הפיקה הידועה גם בשם דלקת בברך – דלקת גיד הפיקה היא הפרעה ברקמה המחברת בין גיד הפיקה לבין עצם השוקה. תופעה זו נקראת גם “ברך קופצים – Jumpers knee מאחר והיא נפוצה בשכיחות גבוהה בקרב ספורטאים שעוסקים בספורט הכרוך בקפיצה, כגון כדורסל וכדורעף או בפעולות חוזרות ונשנות, כמו רכיבת אופניים.
- כאבים בפיקה – תסמונת הנקראת גם “ברך רצים” – כאבים בחלק הקדמי של הברך, באזור הפיקה. תסמונת זו יכולה להיגרם כתוצאה מעומס ושחיקה כמו אלו המאפיינים את העוסקים בריצה אינטנסיבית, רכיבת אופניים או הליכה.
- גורמים נוספים לתסמונת זו יכולים להיות חולשה בשרירי הירך או עיוות מבני של כף הרגל והעצמות המרכיבות אותה.
- אוסטיאוארטריטיס – דלקת מפרקים ניוונית. מחלה נפוצה זו מתבטאת בשחיקה מצטברת של הסחוס במפרק הברך.
מאפייני המחלה הם כאב, רגישות למגע, קישיון המפרק ואובדן גמישות. גורמי סיכון לאוסטיאורטריטיס הם גיל מבוגר, משקל עודף, חבלה במפרק, תנועות חוזרות כתוצאה מספורט או עבודה פיסית, גנטיקה ועיוות מבני.