כאבים בגב

שמרו על הגב – איך מתמודדים עם הכאבים?
כאשר מדברים על כאבי גב יש להפריד לרוב בין שני החלקים השונים שלו: הגב העליון, לעומת הגב התחתון.
התחתון, יש להתייחס לכאבים המופיעים בחלק הגב הנמצא מתחת לקו הצלעות ומעל לקו העכוז. בעיות בגב התחתון יכולות לכלול כאב חד או כרוני, ממושך שפוגע באיכות החיים של המטופל ובתפקודו.
עמוד השדרה המותני המכונה על פי רוב הגב התחתון הוא מבנה הנדסי מרשים של עצמות, מפרקים, עצבים, רצועות, ושרירים. כל אלו מחוברים יחדיו על מנת לספק תמיכה, כוח וגמישות לגוף כולו. עם זאת, המבנה ההנדסי המורכב משאיר את הגב התחתון רגיש לפציעות וכאבים העלולים להיגרם מחבלה או מתפקוד לקוי.
תפקיד הגב התחתון:
אזור הגב התחתון והמותן משרתים מספר פונקציות חשובות בגוף האדם. הפונקציות כוללות תמיכה מבנית, תנועה והגנה על חלק מרקמות הגוף. בזמן עמידה הגב התחתון תומך במשקל הגוף העליון, בזמן כיפוף או ניסיון להאריך, או לסובב את המותניים לגב התחתון חלק בתנועה. לכן כל פגיעה במבנה הפנימי של הגב, בין אם מדובר בפגיע בחוליות, בדיסקים המפרידים בין החוליות, בעצבים או בשרירים עלול לגרום לכאבים ולפגיע בתנועה.
קראו עוד: כאבים בגב התחתון
קראו עוד: כיצד בי קיור לייזר מפחית כאבים?
כך תימנעו מכאבים בגב
- מומלץ להימנע ככל האפשר מישיבה ממושכת. במידה ומקום העבודה שלכם מחייב אתכם בישיבה ממושכת, מומלץ לעמוד כל 40 דקות ולבצע מתיחה של הגב.
- בעמידה ממושכת לזמן רב, מומלץ להרים את אחת הרגליים בכל פעם ולהניחה על שרפרף או מדרגה על מנת לא לקבע את העומס.
- בזמן הרמת חפץ כבד מהרצפה, עשו שימוש עיקרי בשרירי הרגליים ולא בשרירי הגב.
- בישיבה במשרד, או בנהיגה הניחו כרית או מגבת מגולגלת בין הגב התחתון לבין המשענת של הכיסא. על מנת לזקוף את הגב.
הגורמים לכאבים בגב
בעקבות העומס הטבעי הקיים על אזור הגב התחתון, הגורמים לכאבים באזור רבים ומשתנים בין אדם לאדם. הגורמים העיקריים הם פציעות הגורמות לנזק לדיסק, לחוליות, לדחיסה של שורשי עצבי ועוד. כאבים בגב התחתון עלולים להתפתח באיטיות או להופיע לפתע ללא התראה מוקדמת.
גורמים מרכזיים
מתיחת שרירים
מתיחה של השרירים לרוב מתקיימת כאשר יש פציעה מתמשכת ברצועות בגידים או בשרירים של הגב התחתון. המתיחה גורמת לקרעים מיקרוסקופיים בדרגות שונות בכל אחת מהרקמות.
מתיחה של שרירי המותן מהווה את אחד הגורמים הנפוצים ביותר לכאבי גב תחתון. המתיחה יכולה להיגרם בעקבות תנועה לא נכונה, טראומה או חבלה במקום. מצב זה מאופיין באי נוחות מקומית וחומרתו תלויה במידת המתח והעיוות שנוצר לרקמות.
גירוי עצבי
העצבים של עמוד השדרה המותני עלולים להיות מגורים על ידי לחץ מכני, על ידי עצם או עלי ידי רקמות אחרות מודלקות. מצבים של גירוי עצבי יכולה להביא לדלקת עצבית, לזיהום ויראלי (שלבקת חוגרת) ועוד.
העצב הסיאטי (אישיאס)
העצב הארוך ביותר בגוף היוצא מהחוליות המותניות L4 – L5 ומחוליות העצה S1-S3. לחץ על עצב האישיאס הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לכאבי גב. הלחץ על העצב יכול להיגרם כתוצאה מכאבים שנוצרים בעקבות גירוי על שורשי העצבים או בעקבות לחץ על העצב הסיאטי עצמו.
הלחץ או הגירוי מייצרים תהליך דלקתי שפוגע בתפקודי העצב הסיאטי ובעקבות כך, מלבד תופעות של הקרנת כאב ו/או חולשת שרירים, עלולים להופיע גם סימפטומים נוירולוגיים אופייניים כגון: חוסר תחושה, תחושות נימול, דקירה, צריבה וכדומה.
דלקת פרקים
בעקבות דלקת פרקים נוצר צמצום הפורטל שדרכו עובר העצב מעמוד השדרה. היצרות זו יכולה לגרום להקרנה של הכאבים בגפיים התחתונות דבר שמחריף בזמן הליכה ופעילות גופנית.
פריצת דיסק ובלט דיסק
בין החוליות המרכיבות את עמוד השדרה נמצאים דיסקים. הדיסקים הם רקמות סחוס המפרידות בין כל חוליה כשבמרכזו של כל דיסק נמצא נוזל דמוי ג’לי המחבר בין הדיסק לחוליה. במצב של בלט בדיסק, הדיסק יוצא מעט ממקומו ויוצר לחץ על העצב. תזוזה שכזו יכולה להיגרם בעקבות חבלה או תנועה לא נכונה כמו גם בעקבות שינויים הקורים בגופינו בעקבות הגיל.
כאשר מדובר בפריצה יש פגיעה ברקמה הבונה את הדיסק והנוזל הנמצא במרכזו פורץ החוצה לתוך אזור הגב. במקרה זה בנוסף ללחץ הנוצר על העצבים עלולה להיווצר דלקת בעקבות הנוזל שפרץ.
בנוסף לגורמים אלו קיימים ממספר רב של גורמים העלולים ליצור כאבים בגב התחתון:
- גיל
- הריון
- השמנה
- יציבה לקויה
- עבודה מאומצת והרמת משאות כבדים
- פעילות גופנית מאומצת
טיפול בכאבים בגב
רבים חושבים שכאשר מופיעים אצלם כאבים בגב התחתון עליהם לשכב ולתת לגב לנוח. אך לא כך הדבר, במצב של כאבי גב על המטופל להימנע ככל האפשר משכיבה ולהמשיך בפעילות ובתנועה, בהתאמה לרמת הכאב ממנה הוא סובל. עשיית פעילות גופנית קלה כמו הליכה עשויה לשפר את המצב ולהקל על הכאבים.
טיפול שכיח בקרב סובלים מכאבים בגב התחתון הוא נטילת משככי כאבים והליכה לטיפולי פיזיותרפיה במרפאות שונות. במקרים קיצוניים מטופלים שלא מוצאים פתרון לכאבים מוצאים עצמם מועמדים לניתוחים, רובם ברמת סיכון גבוהה ובעלי אפשרויות לסיבוכים רבים.
טיפול באמצעות הבי קיור לייזר
כיום ניתן לטפל בכאבי הגב באמצעות טכנולוגיית הלייזר הרך שהוכחה כיעילה בהקלה על כאבים ובטיפול בדלקות.
הפחתת כאבים בגב התחתון עם בי קיור לייזר – איך זה עובד?
מפחית את הכאב – בי-קיור לייזר מעודד שחרור של אנדורפינים, שהם הורמונים טבעיים המיוצרים במוח וגורמים לשיכוך הכאב אותו חש המטופל.
האנדורפינים מפחיתים את עוצמת הכאב שחש המטופל. בהיעדר כאב, המטופל יכול לחזור לשגרה לעלות ברמת התפקוד, עד חזרה לתפקוד מלא.
מטפל במקור הבעיה – מכשיר הבי-קיור לייזר מפחית את ייצור החומרים מתווכי הדלקת ותסמיני הדלקת – אודם, נפיחות וכאב אשר מתמתנים עד כדי נעלמים. בנוסף מגביר הלייזר שחרור של אנזימים הפועלים לריפוי הדלקת.
לאחר ירידת הפעילות הדלקתית, מתאפשר תהליך ריפוי מואץ של המקום הפגוע, באמצעות כוחו הטבעי של הגוף לרפא את עצמו. בי-קיור לייזר מרחיב את כלי הדם והלימפה ומאפשר סינון וניקוי רעילים מהאזור המודלק והבצקתי, עד שהלחץ על העצב משתחרר.
ירידת הלחץ מובילה לירידה ברמת הכאב וכן מאפשרת לכלי הדם והלימפה להזרים לאזור הפגוע את האנרגיה הדרושה להחלמה מהפגיעה.
יש לטפל לאורך החוליות הכואבות משני צדי עמוד השדרה, 6-8 דקות פעמיים ביום. במקרים של פציעה או חבלה יש להתחיל בטיפול סמוך ככל שניתן לאירוע הפגיעה, למשך 6-8 דקות בכל נקודת טיפול, פעמיים ביום. במקרים של כאב כרוני יש להתחיל במינון של דקה וחצי לכל נקודת טיפול ולהגביר את המינון בהדרגה ב-30 שניות בכל יום, עד להגעה לטיפול באורך 6-8 דקות בכל נקודת טיפול, פעמיים ביום.