כאבים במפרק הירך

כאבים בירך יכולים לנבוע ממספר בעיות הקשורות למבנה שריר – שלד. מקור הכאב יכול להיות כתוצאה מפריצת דיסק מותני, כתוצאה מנוירופתיה הנובעת מלחץ עצבי כמו עצב האישיאס, כתוצאה מפגיעה כרונית או חבלה במפרק הירך או כתוצאה ממתיחה או קרע ברצועות, גידים או שרירי הירך.
אישיאס
העצב הסיאטי הוא העצב הארוך ביותר בגוף והוא מוביל את שורשי העצבים היוצאים מחוליות L4 – L5 מטה דרך האגן והעכוז אל הירך ולאורך הרגל האחורית עד לכף הרגל. לחץ על העצב או על שורשי העצבים הקשורים אליו, אם כתוצאה מבעיה מבנית (אוסטיאוארטריטיס, פריצת דיסק) או כתוצאה מפגיעה (התכווצות שרירים, חבלה בגב), גורם לכאב שיכול להיות מקרין ולהופיע לאורך העצב. במקרים רבים הכאב מורגש באזור הישבן ומקרין אל צד הרגל והירך האחורית.
כאבים במפשעה
– בעיה שמאפיינת ספורטאים העוסקים בענפי ספורט הכרוכים בפעילות חוזרת ונשנית של קירוב הירך והרחקתה מהגוף, כגון כדורגל, אומנויות לחימה, סקי, ריקוד, טניס ועוד. כמו כן, הכאבים יכולים לנבוע מפגיעה במפרק הירך ושרירי הבטן.
מפרק הירך
– כאבים במפרק הירך יכולים לנבוע כתוצאה מניוון, שחיקה והסתיידות בגיל המבוגר. מפרק הירך מועד לאוסטיאוארטריטיס הגורם לשחיקת הסחוס במפרק, בעיה העשויה לגרום לקשיי תפקוד ביום יום ולניתוח להחלפת המפרק. כמו כן, תופעה הגורמת לכאבים והגבלה בתנועה הנה דלקת בבורסת הירך.
טרוכנדר בורסיטיס
– בורסת הירך הנה כיס סגור המכיל נוזל סינוביאלי רך, היא ממוקמת בין הזיז הגדול של עצם הירך (Greater Trochander) לרקמת העצם הסמוכה, מטרתה למנוע חיכוך בין הרקמות הרכות לרקמת העצם. דלקת המתפתחת בבורסת הירך נובעת בד”כ מעומס יתר כתוצאה מפעילות ספורטיבית מאומצת, עמידה ממושכת לאורך שנים, חבלה, מחלות ראומטיות או שינויים ניווניים בגיל המבוגר. דלקת זו יכולה להיות בעיה זמנית החולפת מעצמה ובמקרים רבים ללא טיפול מתאים, הופכת הדלקת להיות כרונית ויכולה להימשך במהלך שנים רבות.
מתיחת גיד האיליו טיביאל
–ITBLS – תסמונת הלהקה האליוטיבית – רצועת האיליו טיביאל נמתחת מהאגן ועד אל מתחת לברך לאורך הצד החיצוני של הירך ומסייעת בייצוב הברך. פגיעה בגיד זה שכיחה בקרב ספורטאים, במיוחד כאלו העוסקים בריצה ורכיבת אופניים.
השימוש בבי-קיור לייזר לטיפול בכאבים בירך מצליח במקרים רבים להביא להקלה משמעותית בכאבים הכרוניים.
יש לטפל לאורך ולרוחב מפרק הירך, או לאורך השריר הכואב. ניתן לטפל גם בנקודת החיבור בין הירך לברך. במקרים של פציעה או חבלה יש להתחיל בטיפול סמוך ככל שניתן לאירוע הפגיעה, למשך 6-8 דקות בכל נקודת טיפול, פעמיים ביום. במקרים של כאב כרוני יש להתחיל במינון של דקה וחצי לכל נקודת טיפול, ולהגביר את המינון בהדרגה ב – 30 שניות בכל יום, עד להגעה לטיפול באורך 6-8 דקות בכל נקודת טיפול, פעמיים ביום.