כאבים בכף הרגל

כאבים בכף הרגל – הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבים

כפות הרגליים שלנו נושאות במהלך היום את כל משקל הגוף. על פי מחקרים כ- 75% מהאוכלוסייה סובלים או יסבלו במהלך חייהם בעקבות כאבים בכף הרגל. מה הגורמים לכאבים ומה אפשר לעשות? כל התשובות כאן.

רבים ממעיטים בערכן של כפות הרגליים ואינם מיחסים להן חשיבות. אך מה שאינכם יודעים זה שהרגל האנושית מכילה כ- 28 עצמות, 35 מפרקים, עשרות של שרירים וגידים ולא פחות מכ- 8,000 עצבים. אם חושבים על זה, בשתי כפות הרגליים יחדיו קיימות כרבע מכמות העצמות בגוף האדם. לכן, יש צורך בתשומת לב רבה לכף הרגל שלנו ולמצוקות שלה. להכיר את סוגי הכאבים בכף הרגל השונים, את הגורמים להם ואת דרכי הטיפול.

5 עובדות על כפות הרגליים

  • עמידה במקום מעייפת יותר מהליכה. זאת בגלל שבעמידה העומס מוטל על מספר מצומצם של שרירים למשך זמן ארוך יותר. במצטבר, העומס הנוצר על כפות הרגליים במהלך היום שווה לכמה מאות של טונות. משקל זה גדל פי 4 כאשר אנחנו רצים
  • ההליכה בנעלי עקב יוצרת עומס גדול על חלקה הקדמי של כף הרגל ועל האצבעות. כתוצאה מכך יכולים להיווצר כאבים בכף הרגל והגב ואף עיוותים בלתי הפיכים בכפות הרגליים
  • האדם הממוצע עושה בין 4,000 ל 6,000 צעדים ביום
  • החלק התחתון של כף הרגל שלנו מרופד בקולגן ובאלסטין חומרים אלו מעניקים לעור את גמישותו. עם השנים הייצור של החומרים הללו פוחת והעור בתחתית כף הרגל נהיה דק יותר. בכך גובר הסיכון לכאבים בכף הרגל
  • על פי נתונים רפואיים כ-75% מאתנו סובלים, סבלו או יסבלו מכאבים שונים בכפות הרגליים. הכאבים יכולים להתבטא בתחושה של שריפה, נימול, נפיחות, יבלות, פצעים, קרעים ופציעות ספורט שונות.

כאבים בכף הרגל – גורמים מרכזיים

כאבים בכפות הרגליים עלולים להיגרם בעקבות מגוון סיבות. כמו שימוש בנעליים לא מתאימות, פעילות גופנית מאומצת, פציעה ועומס יתר על הרגליים.

 

המקרים הבאים מהווים את הגורמים העיקריים להיווצרות כאבים בכף הרגל:

 

דורבן בעקב

דורבן מהווה את אחת התופעות השכיחות ביותר הגורמת לכאבים בכף הרגל. הדורבן הוא דלקת בחלקו התחתון של העקב ברצועה החיתולית הכפית הנגרמת לרוב בעקבות עומס יתר. הרצועה החיתולית הכפית נמתחת לאורך כף הרגל ומחברת בין העקב לאצבעות ותומכת בקשת של כף הרגל.

הדורבן מופיע לרוב אצל אנשים העומדים, רצים או קופצים זמן ממושך. לכן מורים, עובדים במפעלים, מלצרים וספורטאים מקצועיים הם בעלי סיכוי גבוהה יותר לסבול מהתופעה. הסובלים מדורבן מכף הרגל מרגישים קושי בדריכה על המקום המודלק. חלקם מוצאים בליטה של העצם הנגרמת בעקבות הדלקת.

התסמינים של דורבן הם כאבים בעקב. הכאב החד ביותר מתרחש לאחר קימה משינה או ממנוחה ממושכת. הכאב מתבטא אצל מטופלים שונים בדרכים שונות. יש מטופלים שיחוו כאב עמום וכאלו שיחוו כאב חד וחזק עד שלא יצליחו לדרוך על הרגל.

הטיפול בדורבן הוא טיפול שיכול לקחת זמן ממושך, להיות מורכב ולא תמיד להצליח לפתור את הבעיה במלואה. לרוב מתבסס הטיפול על תרופות אנטי דלקתיות, התעמלות רפואית ופיזיותרפיה, זריקות קורטיזון, מדרסים וסדי לילה. במקרים קיצוניים נבחנת גם האופציה הניתוחית.

כאבים בכף הרגל וטיפול בעזרת בי קיור לייזר

 

שיגדון (גאוט)

שיגדון או גאוט הוא סוג של דלקת מפרקים הנגרמת בעקבות הצטברות של חומצה אורית בגוף. החומצה האורית היא תוצאה של תהליכי פירוק שונים הקורים בגוף האדם כחלק מפעולתו השגרתית. גבישים של החומצה האורית עלולים להצטבר במפרק הבוהן בכף הרגל ולגרום לדלקת וכאב.

לרוב הבוהן תהיה האיבר הראשון שיפגע בעקבות השיגדון לפני פגיעה במפרקי גוף נוספים. הקושי הקיים באבחון המחלה בעקבות התנפחות דלקתית של הבוהן היא הדמיון הקיים למחלה נוספת המשפיע על הבוהן בשם תפיחה בבוהן או בוניון.

תפיחה בבוהן (בוניון)

על מנת להבין את תופעת תפיחת הבוהן יש צורך להבין את מבנה כף הרגל. כף הרגל האנושית מחולקת לשלושה חלקים, קדמי אמצעי ואחורי. חלקה הקדמי של כף הרגל מורכב מחמש עצמות הנקראות עצמות המסרק. עצמות אלו מקשרות בין עצמות האצבעות לבין חלקה האמצעי של כף הרגל. כאשר הכל תקין אצבעות כף הרגל מקבילות זו לזו (פחות או יותר).

במקרה של תפיחה הבוהן מתעקמת כלפי האצבע סמוכה בעקבות בליטה הנוצרת בה. הטיפול שניתן למקרים כאלו כוללים משככי כאבים וטיפול תרופתי. ההמלצה היא לנעול נעליים מתאימות שלא לוחצות על הבוהן כדי למנוע כאב מיותר. גם אנשים העוסקים בספורט נמצאים בקבוצת סיכון לסבילה מכאבים בכף הרגל. זאת בעקבות פעילות גופנית מאומצת, פציעות , מתיחות, נקעים ושברים הם רק חלק קטן מהמצבים אליהם נקלעים העוסקים בפעילות גופנית וספורט.

 

2 התופעות המרכזיות המופיעות אצל ספורטאים היוצרות כאבים בכף הרגל הן :

 

נקע בקרסול

אחת הפציעות השכיחות ביותר אצל ספורטאים אך לא רק היא נקע בקרסול. ברוב המקרים נקע בקרסול נגרם כתוצאה ממעידה או כתוצאה מנחיתה לא נכונה על הקרקע. רבים נוטים לבלבל בין נקע לבין שבר בעוד ההבדל נעוץ בשם שכן שבר, כשמו כן הוא שבירה של העצם הנגרמת כתוצאה מלחץ רב שהופעל עליה או מהיות העצם חלשה.

לעומת זאת נקע נגרם אינו נוגע לעצם כלל ונגרם כתוצאה מפגיעה בשריר או בגיד אשר נקרעים כתוצאה מתנועה מהירה או חזקה מדי. לרוב מתבטא הנקע בנפיחות, אדמומיות, מעט לחץ באזור, כאבים בכף הרגל ועוד. ההמלצות המקובלות לטיפול הן ראשית קירור של המקום, שימוש בתחבושת אלסטית על מנת לקבע ככל הניתן את האזור, משככי כאבים ומנוחה.

שברי מאמץ – SHIN SPLINTS

שברי מאמץ הם נזקים בגודל מיקרוסקופי בעצמות ברצועות ובשרירים. לעומת הנקע בקרסול שברי המאמץ אינם נגרמים כתוצאה מחבלה אלא מנזקים ועומסים שהצטברו במשך הזמן. שברי המאמץ נפוצים בעיקר בעצמות השוק ובעצמות כף הרגל, זאת מכיוון שאלו הן נושאות המשקל המרכזיות ביותר בגופינו בזמן הליכה, עמידה וריצה.

הגורמים להיווצרות של שברי מאמץ משתנים בין מטופל למטופל, ויכולים להתבטא בליקויים מבניים או תפקודיים בכפות הרגליים, עליה לא מבוקרת בסרגל המאמצים, חסרים תזונתיים, או כתוצאה משימוש בציוד לא מתאים כגון הנעלה, משטחי ריצה או אימון וכו’.

הכאבים של שברי המאמץ בכף הרגל מתבטאים לרוב בכאבים בעצמות המסרק בחלקה הקדמי של כף הרגל ויכולים להגיע אפילו לכאבים שלא מאפשרים דריכה. דרכי הטיפול הנפוצים הם טיפול פיזיותרפיה, כירופרקטיקה או רפואה משלימה ומשככי כאבים להקלה.

שין ספלינט וכאבים בכף הרגל

רגל סוכרתית

על פי נתוני משרד הבריאות בישראל חיים מעל 400,000 חולי סוכרת וכ 75,000 מבניהם סובלים מתופעה המכונה רגל סוכרתית. ההגדרה המקובלת לרגל סוכרתית היא זיהום או כיב הנוצר ברגל בעקבות מחלת הסוכרת. התפתחות זיהומים הפרעה בזרימת הדם וחוסר איזון מטבולי.

הסובלים מרגל סוכרתית חווים לרוב נימול והרדמות של הרגל. הם אף סובלים מפצעים סוכרתיים כרוניים באזור הרגליים שלא מחלימים מעצמם ומצריכים טיפולים שונים. הפצעים הסוכרתיים מתפתחים לרוב לדלקות וגורמים לזיהומים קשים ובמקרים קיצוניים מצריכים כריתה של אחת הגפיים על מנת למנוע התפתחות של הזיהום.

טיפול טבעי – כאבים בכף הרגל

מרבית הטיפולים המוצעים לכאבים בכף הרגל כוללים נטילת תרופות אנטיביוטיות, הליכה לטיפולים כאלו ואחרים וכמובן נטילה של משככי כאבים. אך לעיתים קיימים מקרים בהם הטיפול המוכר אינו עוזר או לוקח זמן רב ומצריך מאמץ של הגעה למקומות שונים והמתנה לתורים. מכשיר חדש מציע פתרון קל, יעיל, נח ובטוח לשימוש עבור כאבים בכרית כף הרגל, כאבים בגב כף הרגל, ומגוון הפציעות והדלקות הגורמות לכאבים.

הבי-קיור לייזר הוא מכשיר רפואי לשימוש ביתי העובד על טכנולוגיית הלייזר הרך. הלייזר הרך נמצא כבר עשרות שנים בשימוש במגוון רחב של בתי חולים ומרפאות, הטכנולוגיה החדשה של בי קיור לייזר הצליחה לרתום את הלייזר הרך לתוך מכשיר ביתי קל ונח. הלייזר הרך חודר לעומק הרקמות ללא אפקט של חימום וללא פגיעה בעור ומעוזר לגוף בטיפול במקור הבעיה.

אז איך זה עובד?

 

מפחית את הכאב

השימוש בבי קיור לייזר מסייעת להאט ולשבש את התהליך העצבי הגורם לתחושת הכאב. על ידי ההפחתה בכאב עשוי המטופל לחזור לשגרת יום רגילה. יחד עם הטיפול בכאב מתרחש תהליך של

טיפול במקור הבעיה

בין אם מדובר בדלקת או בפצע השימוש במכשיר הבי-קיור לייזר מפחית ומטפל בתסמינים הדלקתיים – אודם, נפיחות וכאב. לאחר ירידת הדלקת, מתאפשר לגוף להתחיל בתהליך ריפוי מואץ של המקום הפגוע, באמצעות כוחו הטבעי

לריפוי עצמי

בי-קיור לייזר מרחיב את כלי הדם והלימפה ומאפשר סינון וניקוי רעילים מהאזור המודלק והבצקתי, עד שהלחץ על העצב משתחרר. ירידת הלחץ מובילה לירידה ברמת הכאב וכן מאפשרת לכלי הדם והלימפה להזרים לאזור הפגוע את האנרגיה הדרושה להחלמה מהפגיעה.

הפיזיותרפיסטים דני קלמן ובני בליליממכון כרמל לפיזיותרפיה, ממליצים בסרטון להלן על טיפול במכשיר בי-קיור לייזר: “אנחנו נהנים לטפל באנשים ולעזור להם והבי-קיור לייזר מהווה את אחד האמצעים שבאמת עוזר לנו לעשות טוב לאנשים”

שאלות תשובות

מה המשמעות של כאבים בכף רגל?

אם התחלתם להרגיש כאבים בכף הרגל ואתם תוהים מה זה אומר, דעו שהמשמעות יכולה להיות מגוונת. אנשים רבים יחוו במהלך חייהם כאבים בכף הרגל – אלו יכולים להיות כאבים חסרי משמעות שיחלפו במהרה, או כאבים “רציניים” יותר הדורשים טיפול. ישנם הרבה גורמים לכאבים בכף הרגל, בין אם פציעה, שימוש יתר, דלקות וזיהומים. גם דלקת פרקים או פגיעה בעצבי כפות הרגליים יכולות להוביל לכאבים בכף הרגל. 

אם הכאב פתאומי, מחמיר או לא חולף כעבור ימים, חשוב מאוד להגיע לבדיקה אצל רופא ולמצוא את שורש הבעיה. בין הסיבות הנפוצות לכאבים בכף הרגל ניתן למנות את הבאות:

  • דורבן בעקב – כאבים בעקב הרגל יכולים להיווצר מדורבן בעקב. דורבן בעקב הוא למעשה סוג של דלקת ברצועה החיתולית הכפית, שנגרמת לרוב מעומס יתר על העקב. אנשים שעומדים שעות ממושכות – כמו ספורטאים, מורים או מלצרים – עלולים לסבול מדורבן בעקב.
  • בוניון – בוניון, או תפיחה בבוהן, יכול גם כן להביא לכאבים בכף הרגל. במקרה זה נוצרת בליטה מכאיבה באזור המפרק. בוניון יכול להיווצר כתוצאה מנעילת נעליים לא מתאימות וכן פעילות גופנית מאומצת.
  • יציבה לא נכונה – הרבה פעמים כאבים בכף הרגל יכולים להיגרם ממנח לא נכון של כף הרגל, מה שיוצר עומס על השרירים. מנח לא נכון יכול להיגרם מפלטפוס (כף רגל שטוחה) או קשת גבוהה מדי. 
  • פציעות – פציעות של כף הרגל – כמו נקע בקרסול, שברים, נפילות ואף נעילה של נעליים שלא מתאימות – יכולות להביא לכאבים משמעותיים בכף הרגל.

מה לעשות עם כאבים בכף רגל?

ישנן לא מעט דרכי פעולה לטיפול בכאבים בכף הרגל. חשוב להתאים את דרך הטיפול לשורש הבעיה ולאופייה, ואף ליצור תמהיל בין שיטות הטיפול השונות כדי למצוא את הטיפול האידיאלי עבורכם. 

בין דרכי הטיפול המוכרים:

  • משככי כאבים – במקרים של כאבים חדים ופתאומיים ניתן ליטול משככי כאבים כדי לשכך זמנית את הכאבים. אם מדובר על דלקת, ניתן ליטול תרופות נוגדי דלקת במטרה לזרז את ההחלמה. אם הכאבים הם ממושכים ולטווח הארוך, מומלץ לבחור בדרך טיפול טבעית יותר.
  • פיזיותרפיה – הרבה פעמים פיזיותרפיה יכולה לתרום להפחתת כאבים בכף הרגל וכן אף לטיפול בשורש הבעיה. באמצעות טיפולי פיזיותרפיה ניתן ללמוד יציבה נכונה, לשפר את מנח הרגל וכן לחזק את השרירים ואת תמיכה בכף הרגל. גם פעילות גופנית קלילה יכולה לעזור, אך מומלץ להימנע מפעילות הדורשת נחיתה על כף הרגל (כמו ריצה וקפיצה).
  • לייזר רך – אופציה טבעית וללא תופעות לוואי היא שימוש בלייזר רך להקלה על הכאבים וכן לטיפול בשורש הבעיה. טכנולוגיית הלייזר הרך היא טכנולוגיה מוכחת הנמצאת עשרות שנים בשימוש בבתי חולים ומרפאות. הלייזר חודר לעומק הרקמות ללא פגיעה בעור, ופועל בשני מישורים. ראשית, הוא מפחית את הכאב ומשכך אותו במהירות באמצעות שחרור אנדרופינים ומאפשר חזרה מהירה לשגרה. שנית, בין אם סיבת הכאבים היא דלקת או פציעה, הלייזר מטפל במקור הבעיה ובתסמינים הדלקתיים ומעודד את תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. 
  • ניתוח – במקרים מורכבים ניתן לפנות גם לאופציה של ניתוח. ניתוח יעלה כדרך פעולה אחרונה, במקרה שדרכים אחרות לא סייעו ובמידה והכאבים קשים מאוד. במהלך הניתוח המנתחים יאבחנו ויטפלו בשורש הבעיה. 

מה לעשות כדי להוריד כאבים בקרסול?

אם אתם סובלים מכאבים בקרסול כמו נקע בקרסול, יש כמה דרכים לנסות ולהפחית את הכאבים. מרבית הכאבים בקרסול יכולים להשתפר עם מנוחה, קרח ומשככי כאבים. מומלץ לשמור על הקרסול מורם. 

אם הכאבים בקרסול לא נרגעים והכאב נמשך גם אחרי מספר ימים, יש עוד כמה דרכי פעולה שכדאי לקחת בחשבון:

  • מדרסים – הרבה פעמים ניתן להקל על כאבים בקרסול בהתאמה של מדרסים. מדרסים מעניקים תמיכה לכף הרגל, מפחיתים לחצים, עוזרים לתקן מנח לקוי ומסייעים ליציבה טובה יותר. נסעו להימנע מנעילת כפכפים, סנדלים או נעליים רפויות מדי.
  • זריקות סטרואידים – במידה והכאבים חזקים מאוד ניתן לפנות למרפאה כדי לקבל זריקות סטרואידים שיעזרו לשכך את הכאבים החזקים וכן יעודדו את ריפוי הדלקת.
  • מתיחות ופעילות גופנית – נסו לעסות את אזור הקרסול ולהרים אותו למעלה ולמטה באמצעות האצבעות במטרה להחזיר את טווח התנועה, להפחית את הנפיחות ולזרז את הריפוי. מומלץ גם לבצע פעילות גופנית קלילה לפי תכנית אימונים מסודרת. 
  • לייזר רך – לייזר רך יכול גם הוא לסייע עם כאבים בקרסול. לייזר רך הוא טיפול טבעי המשכך את הכאבים ומעודד את מנגנון הריפוי הטבעי של הגוף במטרה לטפל בשורש הבעיה. שימוש במכשיר לייזר רך ביתי כמו בי-קיור לייזר יכול לסייע לכאבים בקרסול.

איזה רופא יכול לטפל בכאבים בכף רגל?

רופא שיכול לטפל בכאבים בכף הרגל הוא אורתופד. אורתופד עוסק בכל הקשור למערכת העצמות והשרירים בגוף האדם, ועוסק בשברים, נקעים, דלקות של העצמות, זיהומים ומחלות אחרות הקשורות בשרירי הגוף. חלק מתחום ההתעסקות של אורתופד הוא כאבים בכף הרגל, כאבים בעקב הרגל ובקרסול. 

ענף רפואי נוסף העוסק באופן נקודתי בכף הרגל הוא פודיאטריה. פודיאטרים לא נחשבים דוקטורים לרפואה, אך הם מאבחנים ומטפלים בבעיות רפואיות הנוגעות לכף הרגל והקרסול. בישראל ישנן שתי אגודות של פודיאטרים מורשים. אם בחרתם ללכת לפודיאטור, בדקו שהוא שייך לאחת האגודות האלו. 

אני מתלבט/ת מה הטיפול שמתאים לי.מה כדאי לעשות?

ישנם טיפולים רבים ושונים לכאבים בכף הרגל. הטיפולים הללו כוללים תרופות ומשככי כאבים המגיעים יד ביד עם תופעות לוואי, טיפולי פיזיותרפיה הכרוכים בקביעת תורים והגעה למכונים, ובמצב קיצון גם ניתוח. לכן, הרבה אנשים מחפשים טיפול טבעי, זמין ויעיל, שלא דורש המתנה לתורים ומאפשר טיפול אפקטיבי מהבית.

טיפול כזה הוא מכשיר בי-קיור לייזר, מכשיר מהפכני המאפשר טיפול בלייזר רך מהנוחות של הבית. זהו מכשיר קטן, נייד ובטוח לשימוש, שעוזר לריפוי בעיות גופניות כמו כאבים בכרית כף הרגל, כאבים בכף הרגל, דורבן בעקב וכאבים בקרסול.

אולי יעניין אותך:

המכשיר עם הפעולה הכפולה! נסו את בי-קיור לייזר עכשיו עם ימי התנסות בתנאים מיוחדים נסו את בי-קיור לייזר המכשיר עם הפעולה הכפולה! 60 ימי התנסות בתנאים מיוחדים השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם:

    [hidden segment default:get [hidden tbl_cid default:get]