פיברומיאלגיה (דאבת השרירים)

הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבים הנגרמים כתוצאה מפיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה היא מחלה שמאופיינת בכאבים בחלקים שונים של הגוף. לא מעט אנשים סובלים ממחלת הפיברומיאלגיה. ישנם מחקרים בעולם שמסבירים כיצר ניתן לטפל במחלת הפיברומיאלגיה על פי ארגון הבריאות העולמי פיברומיאלגיה מוגדרת כתסמונת או כמחלה מקבוצת המחלות הראומטיות. כלומר מחלות הקשורות במפרקים, ברקמות רכות וברקמות חיבור. למרות הדמיון לסימפטומים של דלקות פרקים, אין קשר בין המחלות. דאבת כשלעצמה אינה גורמת נזק לרקמות הגוף. עם זאת חשוב לשמור על פעילות גופנית סדירה על מנת למנוע את החלשות השרירים.

הפגיעה העיקרית של התסמונת היא ברמת התפקוד המקצועי, החברתי והמשפחתי של הלוקים בה. החולים בתסמונת לרוב יפנו לקבלת טיפול ריאומטולוגי. זאת אף על פי שבניגוד למחלות ריאומטולוגיות אחרות, אין בפיברומיאלגיה עדות לדלקת. את המחלה יכולים לאבחן גם רופאים למחלות פנימיות ורופאי משפחה.

על פי ההערכות בין 2% – 8%  מהאוכלוסייה סובלים מפיברומיאלגיה. כמות הנשים הסובלות מהתסמונת גדולה כמעט פי 9 מכמות הגברים. אבחון המחלה מתבצע ברוב המקרים בין גיל 20 ל 50. כ75% מהאנשים הסובלים ממנה כלל לא מאובחנים כלוקים בתסמונת. התסמונת מתבטאת בכאב שרירים כרוני וכיום לא ידוע מה הגורם להתפרצות התסמונת.

פיברומיאלגיה טיפול בלייזר רך
פיברומיאלגיה טיפול בלייזר רך

ממה נובעת תסמונת הפיברומיאלגיה?

עד היום אין ממצא המצביע על הגורם להופעת התסמונת. לעומת זאת, ידוע כי לתסמונת קיימת נטייה גנטית וכי קיימת נטייה תורשתית לחלות בפיברומיאלגיה. חשוב לציין כי לא נמצא גן ספציפי האחראי על התפרצות התסמונת אלא קיימת נטייה גנטית שמופעלת בתנאים סביבתיים מתאימים.

מחקרים הראו כי קיימת אינטראקציה בין גורמים פיזיים, נוירולוגיים ופסיכולוגיים לבין הסיכוי להתפרצות התסמונת. הכאב שאנו מרגישים מושפע לעתים קרובות מהרגשות ומצבי הרוח שלנו. דיכאון או חרדה יכולים לגרום לכאב להיראות גרוע יותר.

בדרך כלל, אנשים חשים כאב כאשר חלק מהגוף ניזוק (כמו בדלקת פרקים) או בעקבות פציעה פיזית. אנשים עם פיברומיאלגיה מרגישים כאב באופן שונה, כיוון והוא אינו נגרם על ידי טראומה. במקום זאת נוצרת בעיה המטעה את האופן שבו המוח ומערכת העצבים מעבירים את תחושת הכאב. זה לא אומר שהכאב פחות ממשי, אך באין נזק פיזי אין דרך לעצור את הכאב. זו הסיבה שמדובר בכאב ארוך טווח (כרוני). לאורך השנים מחקרים רבים ניסו לבחון את הגורמים להתפרצות התסמונת. המחקרים הביאו לאבחנות רבות ושונות זו מזו הנוגעות לגורמים.

  • מצב היפומטבולי:

עלי פי תאוריה זו פיברומיאלגיה נגרמת בעקבת חילוף חומרים נמוך בגוף. כלומר נוצר שימוש לא תקין בהורמון של בלוטת התריס שאחראי על קצב חילוף החומרים בגוף. כמו כן, לפי התאוריה, בחלק מן החולים קיימת גם בעיה בהמרת ההורמון  T4 של בלוטת התריס, אל ההורמון הפעיל T3. לכן, משום שלא מגיע מספיק T3 לתאים, נוצר גם כן מצב של מטבוליזם נמוך. תאוריה זו נתמכת על ידי מחקרים שהראו חולים רבים שאובחנו עם הפרעות בבלוטה ובתסמונת פיברומיאלגיה. כמו כן, קיימים סימפטומים דומים בין השתיים.

  • מחסור בהורמון הקורטיזול:

גישה נוספת טוענת כי יש קשר בין התפרצות התסמונת לבין רמות נמוכות של הורמון הקורטיזול. ההורמון מופק באופן טבעי מבלוטת יותרת הכליה וגם לו השפעה על המטבוליזם בגוף. השוו רמות קורטיזול בין קבוצות של חולים לקבוצות ביקורת במספר דרכים שונות. ברוב המחקרים נמצא הבדל מובהק המראה כי בממוצע, רמות הקורטיזול בחולים בתסמונת נמוכות יותר. רמות קורטיזול עולות בדרך כלל עם העלייה ברמת הכאב. נמצא שחולים בפיברומיאלגיה לא יכולים להעלות כדרוש את רמות הקורטיזול עם הגעת הכאב. בנוסף יכול להיות שחוסר היכולת להעלות את רמת הקורטיזול היא הגורמת לכאב.

  • גורמים פסיכולוגיים:

רבים בעולם הרפואה מאמינים כי יש קשר ישיר בין גורמים פסיכולוגיים לבין התפרצות הפיברומיאלגיה. הגורמים הפסיכולוגיים המרכזיים הם לחץ נפשי וחוויות טראומטיות העלולות ליצור פוסט טראומה אצל המטופלים. במחקר בקרב נשים הלוקות בתסמונת נבדק האם הן חוו יותר אירועים שליליים מאשר הנשים הבריאות. כמו כן בדקו את זמן התרחשות האירועים בהקשר לזמן התפרצות המחלה.

נמצא שבילדות או בגיל ההתבגרות 51% מהחולות חוו אירועים שליליים בהשוואה ל-28% מהבריאות. האירוע הנפוץ ביותר היה בעיות ביחסים עם ההורים. לפני התפרצות המחלה, 65% מהחולות חוו אירועים שליליים. אירועים נפוצים נוספים הם בעיות כלכליות או בעיות עם בן הזוג. בשנה האחרונה לפני המחקר, 51% חוו אירועים שנתפסו כמאוד שליליים, בהשוואה ל-24.5% מהנשים בקבוצת הבקרה. נראה שאירועים קשים מבחינה נפשית ולוחצים הם מאוד נפוצים במחלת הפיברומיאלגיה.

הגברת המודעות למחלת פיברומיאלגיה והטיפול בה
הגברת המודעות למחלת פיברומיאלגיה והטיפול בה

מהם התסמינים של דאבת השרירים?

הפיברומיאלגיה מאופיינת בתסמינם של כאב מופשט וכרוני בנקודות שונות בגוף ללא הסבר פיזיולוגי. בנוסף לכאבים מדווחים הלוקים גם על עייפות כרונית ולעיתים גם בעיות במערכת העיכול.

התסמינים העיקריים של פיברומיאלגיה הם:

  • כאב
  • עייפות קיצונית כרונית
  • הפרעות שינה

ההשפעות של תסמינים אלה משתנה מאדם לאדם ומיום ליום. לאנשים רבים יש התלקחות של כאבים באופן פתאומי. אנשים עם פיברומיאלגיה לעתים קרובות אומרים כי עייפות היא החלק הגרוע ביותר של המחלה. הכאב עלול להרגיש כאילו הוא משפיע על כל הגוף או שהוא עלול להיות חזק במיוחד.

החולים מדווחים על החמרה בכאב במצבים של מזג אוויר קיצוני. מאפיין נוסף הוא רגישות קיצונית ללחץ בנקודות מסוימות בגוף (18 נקודות רגישות).

תסמינים פחות שכיחים של פיברומיאלגיה כוללים:

  • זרימת דם גרועה המלווה בתחושת עקצוץ, קהות או נפיחות בידיים וברגליים
  • כאבי ראש
  • עצבנות או תחושת אומללות
  • צורך דחוף להתפנות, במיוחד בלילה
  • שלשולים או עצירות וכאבי בטן (לעיתים מאובחנים בנפרד כתסמונת המעי הרגיז-IBS)

חודש נובמבר 2019 ייזכר כציון דרך היסטורי בישראל, שהפכה למדינה הראשונה בעולם שמכירה בפיברומיאלגיה כמחלה המקנה שיעורי נכות וקצבאות. חייהם של אלפי ישראלים עשויים להשתנות לאחר שהוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי יכירו בהם כחולי פיברומיאלגיה. אולם מה שחשוב לא פחות מבחינת הסובלים הוא הרצון להקל על הכאבים ולשפר את התפקוד היומיומי.

אין כיום טיפול תרופתי אפקטיבי שמרפא את המחלה. מה כן יש? טיפול לא תרופתי שמקל באופן דרמטי על הכאבים ומשפר משמעותית את איכות החיים. מכשיר הבי קיור לייזר הוא מכשיר רפואי לשימוש ביתי שמציע טיפול בלייזר רך. הטיפול זהה לזה שניתן בעבר על ידי מכונות נייחות במרפאות הכאב ובבתי החולים. המכשיר מאושר על ידי משרד הבריאות ובעל תקן אירופי מחמיר.

פיברומיאלגיה טיפול באמצעות בי קיור לייזר

חולי פיברומיאלגיה מוצאים במכשיר הבי קיור לייזר הקטן והקומפקטי פתרון מעולה למצבם. את מכשיר הבי קיור לייזר ניתן לקחת לכל מקום ולהשתמש בו בזמן הנוח מבחינתכם. כשמדובר בכאבים מתמשכים כמו אלה שגורמת מחלת הפיברומיאלגיה, יש בכך יתרון עצום.

המכשיר קל מאוד לתפעול, נוח לאחיזה והטיפול באמצעותו בכאבי הפיברומיאלגיה הוא פשוט: מצמידים את המכשיר אל האזורים הרגישים כשתחילת הטיפול בעמוד השדרה בו מערכת העצבים שלאורכו. להשגת הקלה בכאב יש להצמיד את המכשיר אל צדי החוליות – בחוליות הכי עליונות והכי תחתונות יש להצמיד את המכשיר כ-6 דקות מכל צד של החוליה ובשאר החוליות די להצמיד את המכשיר כ-30 שניות מכל צד.

איך זה עובד?

הלייזר הרך, הוא אנרגיית אור שחודרת לעומק הרקמות, ומעוררת תהליכים ביוסטמולנטים בגוף. תהליכים אלו עוזרים לו להתמודד עם הכאב על ידי עידוד שחרור של אנדורפינים, שהם הורמונים טבעיים המיוצרים במוח וגורמים לשיכוך הכאב אותו חש המטופל.

האנדורפינים מפחיתים את עוצמת הכאב שחש המטופל. בהיעדר כאב, המטופל יכול לחזור לשגרה לעלות ברמת התפקוד, עד חזרה לתפקוד מלא.

ד”ר דייויד בן קיקי, כירופרקטור בכיר, ממליץ בסרטון להלן על מכשיר בי-קיור לייזר: “יש מחקרים שנעשו בארץ באירופה ובדרום אמריקה שהוכיחו חד משמעית איך הלייזר למעשה מניב יותר תוצאות (טובות) מאשר תרופות אנטי דלקתיות”.

הטיפול בפיברומיאלגיה הוא בהתאם לנקודה בה חש המטופל את הכאב.

שאלות ותשובות

מה הגורמים לפיברומיאלגיה?

התשובה הפשוטה היא שאין תשובה של ממש לשאלה הזו, ומומחים וחוקרים לא הצליחו למצוא סיבה חד משמעית לפיברומיאלגיה. ככל הנראה, מדובר על שילוב של נטייה גנטית עם טריגר נוסף (כמו זיהום, טראומה או מתח נפשי), וכן מחסור בהורמונים מסוימים כמו קורטיזול או הורמונים של בלוטת התריס. אם יש לכם במשפחה אדם הסובל מפיברומיאלגיה, אתם כנראה בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח את התסמונת גם כן. 
גורמי סיכון נוספים שעלולים להגביר את הסיכוי ללקות בתסמונת הם מין (נשים לוקות בתסמונת יותר מגברים), גיל (לרוב התסמונת מאובחנת בגיל העמידה, והסיכוי ללקות בה עולה עם הגיל) והיסטוריה של בעיות רפואיות אחרות (למשל, נמצא כי דלקת מפרקים שגרונית יכולה להגביר את הסיכוי ללקות גם בפיברומיאלגיה).

איך מאבחנים פיברומיאלגיה?

אין בדיקה חד-משמעית לאבחון פיברומיאלגיה וכדי לאבחן את התסמונת פוסלים אפשרויות אחרות לכאבים. למשל, כחלק מהאבחנה מבצעים בדיקות דם וצילומים כדי לשלול מחלות אחרות שעלולות לגרום לכאבים גופניים, כמו דלקות. 
בנוסף, במהלך האבחנה בודקים את היסטוריית המטופל, מבצעים בדיקה פיזית וכן שואלים שאלות הנוגעות לעוצמת הכאבים, למיקומי הכאבים ולתדירות הופעתם. הרופא יבדוק אם ישנה תגובת כאב בלחיצה על לפחות 11 נקודות בגוף מתוך 18 הנקודות המוגדרות כרגישות לכאבים של פיברומיאלגיה. כמו כן, במידה והכאבים נמשכים לפחות שלושה חודשים ואין גורם אחר שמסביר אותם, מתחזקת הסברה כי מדובר על פיברומיאלגיה.

מהם התסמינים של פיברומיאלגיה?

לפיברומיאלגיה תסמינים שונים. התסמין העיקרי של פיברומיאלגיה הוא כאבי שרירים באזורים שונים בגוף. לרוב, מדובר על כאבים עמומים וממושכים, שיכולים לפגוע משמעותית באורח החיים ובאיכותם. ישנם תסמינים נוספים המאפיינים פיברומיאלגיה, כמו עייפות רבה (גם לאחר שינה ממושכת), קשיי שינה, כאבי ראש וקשיי ריכוז. תסמינים נוספים יכולים להיות עיניים יבשות, אלרגיה, גירוד ובעיות במערכת העיכול. פיברומיאלגיה מקושרת לא פעם גם עם דיכאון וחרדות. במילים אחרות, פיברומיאלגיה יכולה לפגוע הן בבריאות הנפשית והן בבריאות הפיזית, ויש לה השפעה מהותית על איכות החיים.

מהו התקף פיברומיאלגיה?

התקף פיברומיאלגיה הוא התלקחות פתאומית של כאבים חדים ודוקרים. ישנן תקופות בהן חווים התקפי פיברומיאלגיה ממושכים, בעוד בתקופות אחרות לא מופיע התקף פיברומיאלגיה כלל. הרבה פעמים התקפים ממושכים יכולים להיגרם מסיבות נפשיות – למשל פרידה, מוות קרוב, טרומות או אירועים קשים שגורמים ללחץ וחרדה ומגבירים את התסמינים.

מהם כאבי שרירים שנובעים מפיברומיאלגיה?

כאבי השרירים שמקושרים לפיברומיאלגיה מתוארים ככאבים כרוניים ועמומים שנמשכים לפחות שלושה חודשים, בדרך כלל משני צידי הגוף ומתחת ומעל למותניים. לכאבים אלו אין הסבר פיזיולוגי ברור. כמו כן, התופעה מאופיינת גם ברגישות רבה בנקודות מסוימות בגוף. 
ישנם שלושה אזורים עיקריים לכאבי שרירים הנובעים מפיברומיאלגיה:
כאב בחזה – כשכאבי פיברומיאלגיה תוקפים את החזה, התחושה יכולה להזכיר כאב של התקף לב ועלולה לקרין לכתפיים ולזרועות. לרוב יהיה מדובר על תחושה של דקירה או צריבה, שיכולה להיות מלווה בקשיי נשימה.
כאב גב – אחד האזורים הנפוצים לכאבים הוא הגב, בעיקר בגב התחתון. 
כאבים ברגליים – כאבי פיברומיאלגיה מופיעים גם בשרירים של הרגליים. הכאב יכול להזכיר כאב של שרירים תפוסים או בוערים, ולעתים ילווה באובדן תחושה ברגליים או כבדות.
נקודות כאב נוספות יכולות להיות בכתפיים, אחורי הראש, ירכיים, ברכיים ועוד.

מדוע נקראת המחלה גם “דאבת שרירים”?

אין לפיברומיאלגיה טיפול שמרפא את התסמונת לחלוטין. ובכל זאת, יש כמה סוגי טיפולים שמטרתם להפחית את הכאבים והתסמינים ולשפר את איכות החיים באופן משמעותי. ניתן לחלק את הטיפולים לכמה סוגים: 
תרופות – ישנן תרופות שמטרתן להפחית את הכאבים ולשפר את איכות השינה. מדובר על משככי כאבים רגילים וכן נוגדי דיכאון. משככי כאבים יפחיתו את רמת הכאבים ואי-הנוחות, אך כמובן שמומלץ לא לצרוך כמות גדולה שלהם בשל תופעות הלוואי.
פעילות גופנית – לפעילות גופנית יש תפקיד חשוב בהתמודדות עם פיברומיאלגיה והיא יכולה לחזק את הגוף ולהפחית את הלחץ. הוספה של פעילות אירובית קבועה (שחייה, הליכה, אופניים) יכולה לתרום משמעותית להתמודדות עם הכאבים. 
בריאות נפשית – כיוון ולחץ וחרדה יכולים להביא להתקפי פיברומיאלגיה, גם שמירה על הבריאות הנפשית יכולה לתרום להתמודדות עם התופעה. טיפול פסיכולוגי, טיפולי CBT ואף אימוני יוגה, פילאטיס ומדיטציה יכולים להפחית את ההתקפים ואת עוצמתם. ישנן גם קבוצות תמיכה ללוקים בתסמונת זו, שיכולות גם הן לסייע בבריאות הנפשית ולעזור להפחית את הישנות ההתקפים. 
לייזר רך – לייזר רך הוא אנרגיית אור החודרת לעומק הרקמות. הלייזר מעורר תהליכים ביו-סטימולנטים בגוף, שמשחררים אנדורפינים התורמים לשיכוך הכאב. כך ניתן להפחית משמעותית את הכאבים מבלי להיות חשופים לתופעות הלוואי של משככי כאבים.

האם המחלה מחריפה עם הזמן?

המחלה היא לא פרוגרסיבית ולא מחריפה עם הזמן, וכן לא גורמת נזק למפרקים, לשרירים או לאיברים בגוף. כפי שציינו, מדובר על מחלה כרונית. לכן, אין לה ריפוי והיא יכולה להחריף ולהירגע כתלות בגורמים שונים (כמו לחץ נפשי).

האם מקבלים קצבת נכות על פיברומיאלגיה?

בשנת 2019 הפכה ישראל למדינה הראשונה בעולם שמכירה בפיברומיאלגיה כמחלה שמקנה שיעורי נכות וקצבאות, בטווח שבין 10-40%. כדי לקבל קצבת נכות בשל פיברומיאלגיה, יש לקבל אבחנה מסודרת ולפנות לביטוח לאומי.

כיצד בי-קיור לייזר עוזר לטיפול בפיברומיאלגיה?

מכשיר בי-קיור לייזר הוא פיתוח ישראלי חדשני ומהפכני. מדובר על מכשיר לייזר קטן וקומפקטי שמיועד לשימוש ביתי יומיומי, וניתן לקחת אותו לכל מקום ולהשתמש בו בכל זמן. 
את המכשיר מצמידים לעמוד השדרה, לצידי החוליות ולאזורים הרגישים והכואבים. 
המכשיר משחרר קרני לייזר רך, אנרגיית אור שחודרת לרקמות ומעודדת את הגוף לשחרר אנדורפינים. אנדורפינים הם הורמונים טבעיים שפועלים לשיכוך כאבים ומפחיתים את עוצמת הכאב. באמצעות המכשיר ניתן לשכך במיידיות את הכאבים ולשוב לשגרה גם אחרי התקף קשה של כאבים. למכשיר אין תופעות לוואי והוא מומלץ על ידי רופאים ומומחים.

לפרטים נוספים השאירו פרטים:
אולי יעניין אותך:
הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבים בכתף

כאבים בכתף

הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבים בכתף הכתף היא

הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבי דלקת פרקים

דלקת פרקים

הגורמים התסמינים והטיפול הטבעי בכאבי דלקת פרקים דלקת

עגלת קניות0
אין מוצרים בעגלה!
ל-60 ימי התנסות בתנאים מיוחדים

השאירו פרטים!

מדיניות שימוש בעוגיות

אנו משתמשים בעוגיות וטכנולוגיות אחרות (להלן “עוגיות”) על מנת לשפר את האתר שלנו. מלבד העוגיות ההכרחיות, אנו מעוניינים להשתמש בעוגיות (1) כדי ללמוד אודות אופן הפעולה של האתר שלנו והשימוש בו, לרבות מידע סטטיסטי חוצה אתרים, (2) כדי להעמיד לרשותך יותר שימושים והתאמה אישית (3) כדי לספק עבורך אינטראקציות באמצעות הרשתות החברתיות ו-(4) למטרות מיקוד ושיווק. בלחיצה על “קבל הכול”, הנך מסכים לשימוש בכל העוגיות ובעיבוד הנתונים המקביל העשוי לכלול מידע מהדפדפן שלך וכתובת IP וכן למסירת מידע אישי לצדדים שלישיים כמתואר בהרחבה במדיניות השימוש בעוגיות/מדיניות הפרטיות שלנו. למידע נוסף, קונפיגורציה ועל מנת להסיר את הסכמתך, אנא לחץ על “העדפות לגבי עוגיות”. מדיניות שימוש בעוגיות

לפני שאתם עוזבים...

רצינו להציע לכם הטבה בלעדית והתנסות למשך 60 יום במחיר מיוחד!

דילוג לתוכן